Fremtidens planteproduktion med og uden glyphosat
Projektets formål er at gøre dansk planteproduktion mindre afhængig af glyphosat og belyse de udfordringer erhvervet vil stå med, hvis forbruget af glyphosat reduceres dramatisk.
Projektets mål er at belyse økonomiske og dyrkningsmæssige konsekvenser for planteproduktion, hvis glyphosat helt eller delvist udfases af markedet. Samtidig udvikles dyrkningsvejledninger, der anviser hvordan produktion og økonomi kan opretholdes, ved en mindre og mere målrettet anvendelse af glyphosat og alternative løsninger. Glyphosat er det mest anvendte ukrudtsmiddel i dansk landbrug, hvor det anvendes til at bekæmpe rodukrudt, nedvisning af afgrøder, efterafgrøder og i pløjefri dyrkning. Senest i 2022 skal glyphosat gengodkendes som aktivstof i EU. Hvis midlet ikke opnår ny godkendelse, vil det give store udfordringer for dansk planteproduktion.
Projektet vil gennemgå og angive faglige udfordringer for de anvendelser, der i dag er for glyphosat og sætte fokus på de driftsgrene i planteproduktionen, der påvirkes særligt negativt af et forbud. Der angives alternativer til glyphosat, hvor det er muligt. Konsekvenserne angives i en rapport. Der er et udbredt ønske fra landbruget om at nedsætte forbruget af glyphosat, således det anvendes mere bæredygtigt. Der udarbejdes en dyrkningsvejledning for ”god og fornuftig anvendelse af glyphosat i marken” med konkrete bud på ændret anvendelse af glyphosat, der fører til et mindre forbrug. Der vil blive gjort en stor indsats i at formidle rapporten og dyrkningsvejledningen ud til landmænd og rådgivere. I projektet vil der beregnes på klimapåvirkning ved de alternative metoder til bekæmpelse af rodukrudt.
Projektet vil estimere den økonomiske omkostning for erhvervet, hvis der sker et totalforbud af glyphosat. Der vurderes på udfordringerne for de forskellige driftsgrene inden for planteproduktion. De udarbejdede dyrkningsvejledninger vil give landbruget et godt udgangspunkt for både fagligt og økonomisk at kunne nedsætte glyphosatforbruget ganske markant – og for bedre at kunne klare en fremtid med eventuelle restriktioner på forbruget af glyphosat.